Close

SodaStream Kopen

Hoewel we in Nederland gewoon water uit de kraan kunnen halen, zijn er genoeg mensen die water in plastic flessen in de supermarkt inslaan. Sommige mensen doen dit omdat ze nu eenmaal meer houden van de smaak van het water uit de flessen. Andere mensen vinden plat water maar niks; zij willen liever iets bruisends drinken.

Behalve water zijn er nog genoeg andere bruisende dranken te vinden in de supermarkt. Zo zijn cola, sinas of ijsthee meestal wel in een bruisende variant verkrijgbaar. Natuurlijk zijn deze dranken erg lekker, maar erg goed voor het milieu zijn ze niet. Dit komt doordat juist dit soort bruisende dranken vaak in een plastic fles verkocht worden.

Vandaag de dag is er een duurzaam alternatief in opmars ter vervanging van alle bruisende dranken in plastic flessen. Dit alternatief heet de SodaStream. Dit huishoudelijk apparaat zorgt ervoor dat je met één druk op de knop jouw saaie platte water verandert in bruisend water. Ook kun je smaakjes toevoegen aan je drankje, waardoor je thuis je eigen frisdrank kan mixen.

Maar hoe werkt SodaStream nu precies? En waarom zou het een duurzaam alternatief zijn voor de frisdranken die we in de supermarkt komen? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Beste SodaStream Packs

sodastream

SodaStream Crystal Megapack Bruiswatertoestel

  • 1 SodaStream Crystal toestel
  • 2 karaffen van 75cl
  • SodaStream 60 liter CO2 cilinder
BEKIJK OP BOL
sodastream

SodaStream Spirit Bruiswatertoestel

  • SodaStream SPIRIT bruiswatertoestel - Zwart
  • 1 x herbruikbare fles 1L
  • 1 SodaStream CO2 cilinder
  • goed voor max. 60L bruisend water
BEKIJK OP BOL
sodastream

SodaStream Spirit Megapack

  • 1 SodaStream SPIRIT bruiswatertoestel
  • 2x herbruikbare fles van 1L
  • 1x herbruikbare fles 0,5L
  • 1 SodaStream CO2 cilinder
BEKIJK OP BOL
sodastream

SodaStream Spirit One Touch Bruiswatertoestel – Elektrisch

  • 1 SodaStream Spirit One Touch Elektrisch - Zwart
  • 1 herbruikbare fles van 1 liter, met metalen dop en houder
  • SodaStream 60 liter CO2 cilinder
BEKIJK OP BOL

Hoe werkt de SodaStream?

Door middel van de SodaStream kun je heel eenvoudig prik toevoegen aan je drankje. Het werkt heel simpel. Je hoeft slecht vier stappen uit te voeren:

  1. Bevestig de koolzuurcilinder in de SodaStream.
  2. Bij het apparaat wordt een herbruikbare SodaStream-fles geleverd. Vul deze fles met water uit de kraan en klik de fles vast in de SodaStream.
  3. Boven op de SodaStream zit een knop. Wanneer je deze knop indrukt, worden er bubbels toegevoegd aan je water. Zo ontstaat dus bruisend water in je eigen keuken. Ook kun je zelf de intensiteit van de bubbels bepalen.
  4. Deze stap is optioneel, maar als je wilt kun je er nu voor kiezen om nog een smaakje toe te voegen aan je bruisend water. Om het gemis naar cola of andere frisdranken niet al te groot te maken, verkoopt SodaStream ook verschillende smaken, bijvoorbeeld ‘Cola Light’ of ‘tonisch water’.

Deze siropen kosten zo’n 5 euro. Vervolgens kun je ongeveer 9 liter bruisend water voorzien van de smaak naar keuze. Je moet er echter wel rekening mee houden dat dit smaakje niet exact hetzelfde is als je gewend bent.

Om bruisend water te maken heb je dus een CO2-patroon nodig. De standaard koolzuurcilinder die bij een SodaStream zit is genoeg voor wel 50 tot 60 liter aan bruisend water. Wanneer de koolzuurcilinder leeg is, kun je deze in je supermarkt omruilen voor een nieuwe. Deze kosten zo’n 13 euro per stuk. Dus als je met een cilinder wel 50 liter bruisend maakt en een cilinder 13 euro kost, betekent dat dat je nog geen 26 cent kwijt bent voor een liter bruisend water!

Overigens belandt de cilinder die je inlevert niet zomaar bij het grof vuil. De geretourneerde cilinders worden namelijk teruggestuurd naar de fabriek. In de fabriek worden de koolstofcilinders gereinigd, geïnspecteerd en gevuld zodat ze weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Waarom is SodaStream een duurzaam alternatief voor frisdrank?

Er zijn verschillende voordelen van een SodaStream in huis. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer te rekenen hoeveel flessen frisdrank je precies moet inslaan voor je bezoek. Ook is het veel goedkoper om je frisdrank zelf te maken, zelfs in het geval dat je er nog een smaakje aan toe wilt voegen. Bovendien biedt de SodaStream de leuke optie om zelf te experimenteren met het mixen van eigen recepten voor frisdrank. Maar SodaStream presenteert zich voornamelijk als een duurzaam alternatief voor frisdrank. Hoe zit dat dan precies?

De duurzaamheid van het SodaStream apparaat zit hem voornamelijk in het feit dat er geen plastic flessen meer nodig zijn. Momenteel zitten we namelijk met een groot plastic probleem, ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er per minuut ongeveer een vuilniswagen aan plastic afval in de zeeën en oceanen belandt (Neufeld et al., 2016).

Hier zorgt het plastic afval voor grote problemen voor mensen, dieren en milieu. Zo heeft het er bijvoorbeeld al voor gezorgd dat koraalriffen afsterven, dieren die op of in de wateren leven dood gaan en dat ook mensen plastic afval binnen krijgen. Wil je meer weten over de problemen die plastic afval veroorzaakt in de zeeën en oceanen, lees dan dit artikel over de Plastic Soep.

Misschien denk je nu dat het plastic afval probleem niet zo zeer zal liggen aan de plastic drink flessen. Hier zit namelijk statiegeld op, dus deze zullen wel veel meer gerecycled worden. Helaas is het in Nederland zo dat slechts 20% van de plastic flessen deels gerecycled wordt. De meerderheid van 80% belandt in de meest gunstige gevallen op de vuilnisbelt of in verbrandingsovens. Helaas komt het ook steeds vaker voor dat de plastic flessen in de natuur belanden. Zo heeft Greenpeace bijvoorbeeld een top 10 samengesteld met daarin de namen van de merken wiens afval het meest werd aangetroffen tijdens wereldwijde opruim acties. Op plaats 1 en 2 staan Coca-Cola en PepsiCo, twee grote bedrijven die voornamelijk handelen in frisdrank.

Maar ook wanneer je er zeker van bent dat de plastic fles keurig gerecycled wordt, zal dit het afvalprobleem niet oplossen. Momenteel is er namelijk een overschot aan het ingeleverde plastic afval voor recyclen. Dit overschot heeft er al voor gezorgd dat China, een van de grootste verwerkers van plastic afval uit Europa, momenteel een import verbod op plastic afval heeft ingesteld. Het plastic afval wat we nu dus inleveren om te recyclen kan niet allemaal verwerkt worden.

De enige manier om het plastic afval probleem echt aan te pakken is door ons plastic verbruik drastisch te verminderen. Hier kan de SodaStream dus wel een uitkomst in bieden. Want in plaats van steeds maar weer wegwerp flessen vol frisdrank te kopen, kun je nu je frisdrank thuis maken in een herbruikbare fles. Wil je helemaal plastic vrij gaan, dan kun je deze herbruikbare fles ook aanschaffen in de glazen karaf variant. Dit ziet er bovendien leuk uit.

SodaStream voor minder plastic afval

Een apparaat waarmee je zelf thuis frisdrank maakt is dus goed voor het milieu. Het zorgt er namelijk voor dat je minde plastic consumeert, waardoor er ook minder plastic afval in de natuur zou belanden. Buiten het gebruik van de SodaStream thuis kun je natuurlijk ook overwegen om van tevoren al je frisdrank te maken, in plaats van steeds maar weer plastic flesjes te kopen wanneer je onderweg bent.

De zelfgemaakte frisdrank kun je ook meenemen in je herbruikbare fles. Heb je behoefte aan een wat kleiner formaat, overweeg dan om een Dopper te kopen. Met dit kleinere flesje kun je ook je SodaStream bruisend water gemakkelijk met je meevoeren. Wil je meer weten over de Dopper fles, dan hebben we daar ook een artikel over op onze website.

Referenties:

  • Neufeld, L., Stassen, F., Sheppard, R., & Gilman, T. (2016). The new plastics economy: rethinking the future of plastics. World Economic Forum