Close

Wild zalm kopen

Vele mensen krijgen het advies om voor hun gezondheid meer vette vis te eten. Wilde zalm is dan een zeer geliefde keuze. Dat is niet voor niets, want zalm is het hele jaar door verkrijgbaar, gemakkelijk te bereiden en smaakt ontzettend lekker.

Wanneer je in de supermarkt aan het vissen bent naar een lekker stukje zalm, zijn er eigenlijk verschillende keuzes. Zo verschillen de verschillende soorten zalm in soort, manier van verkrijgen en natuurlijk de prijs. Welke kun je nu het beste kiezen? Wanneer je kijkt naar je portemonnee is de keuze vaak gemakkelijk gemaakt. Wil je echter weten wat het beste is voor het milieu? Dan doe je er goed aan om dit artikel te lezen.

Welke zalmsoorten zijn er eigenlijk?

Voordat we gaan kijken naar welke zalm je het beste kunt kopen, zullen we eerst wat meer aandacht besteden aan de zalmen in de supermarkt. Hoewel er meer dan 200 verschillende soorten zalmen zijn, kun je eigenlijk de meeste zalmen die verkocht worden onderverdelen in Atlantische zalmen en wilde zalm uit de Grote Oceaan.

Atlantische zalmen

Zoals de naam al aangeeft, zwemmen de meeste zalmen in de Atlantische Oceaan. Dit is echter lang niet bij allemaal het geval. Zo vallen de Noorse, Ierse en Schotse zalm onder deze categorie. Echter Chili, een land aan de Stille Zuidzee, verkoopt ook zalmen die als Atlantische zalm op de markt wordt gebracht. Bij Atlantische zalmen worden de vissen voornamelijk gekweekt. Er komt ook veel antibiotica aan te pas.

Zalmen uit de grote oceaan

In tegenstelling tot Atlantische zalmen, worden bijna alle zalmen onder deze categorie in het wild gevangen. Het gaat hier dus veelal om wilde zalm. De bekendste soort is toch wel de wilde Sockeye zalm uit Alaska, maar ook de roze of rode kleur zalm wordt veel verkocht.

Wilde Zalm Kopen

Wilde zalm of kweekzalm?

Eigenlijk kun je dus grofweg zeggen dat de Atlantische zalm veelal kweekzalm betreft, terwijl het bij zalm uit de Grote Oceaan om wilde zalm gaat. Nu we dit verschil weten, kunnen we gaan kijken naar wat beter is voor het milieu: kweekzalm of wilde zalm?

Kenmerken gekweekte zalm

Kweekzalm wordt meestal gekweekt in de zee. Dit wordt gedaan met behulp van drijvende kooien die verankerd liggen. De grootte van de kooi is erg belangrijk. Bij kleinere kooien ervaren de zalmen namelijk te veel stress. Daar staat tegenover dat grotere kooien een stuk kwetsbaarder zijn en ook sneller kapot gaan.

Daarnaast kunnen de zalmen veel stress ervaren wanneer er roofdieren in de buurt komen. En ook wanneer de kweekzalmen moeten vechten voor voedsel kan dit stress veroorzaken. Te veel stress zorgt er niet alleen voor dat de zalmen minder hard groeien, het geeft ook een verhoogde kans op ziekten.

Zoals hierboven al genoemd werd, krijgen kweekzalmen veel antibiotica toegediend. Dit wordt gedaan om verschillende ziektes, zoals zeeluis, tegen te gaan. Maar het is wel zo dat deze antibiotica en andere chemicaliën in het water terecht kunnen komen.

Doorgaans bestaat de voeding van gekweekte zalm voor ongeveer 90% uit plantaardig voedsel. Hierdoor kleurt het vlees van de zalm niet mooi roze, maar wat grijzig. Consumenten vinden deze grijze kleur echter niet zo aantrekkelijk. Vandaar dat de zalmen bijgevoerd worden met pigmenten. Voor een deel komen deze pigmenten uit de oorspronkelijke voeding van de zalm, zoals garnalen of kreeftjes. Meestal worden er echter synthetische pigmenten gebruikt.

Of kweekzalm duurzaam is of niet hangt erg af van de specifieke kweker. Er zijn kwekers die zich echt inzetten voor een goede kwaliteit van hun vis, met aandacht voor het milieu. Zo zetten deze kwekers bijvoorbeeld niet te veel vissen bij elkaar, bootsen ze de natuur zo veel mogelijk na, geven ze de zalmen goed voer zonder ze over te voeren en wordt er geen antibiotica gebruikt. Maar er zijn natuurlijk ook kwekers voor wie het het allerbelangrijkste is om zo veel mogelijk geld te verdienen. Keurmerken zouden je enigszins kunnen helpen om duurzame gekweekte zalm duidelijk aan te geven. Let er wel op dat er ook enkele kanttekeningen bij dit soort keurmerken zijn.

Is wilde zalm duurzaam?

Als je wilde zalm vergelijkt met kweekzalm, lijkt deze op het eerste gezicht een stuk duurzamer. Wilde zalm kan namelijk vrij rond zwemmen, is niet te snel gegroeid en bevat geen antibiotica. Echter is het wel zo dat er een grote kans bestaat dat de zalm op een onverantwoorde manier is opgevist. Hierbij moet je denken aan veel bijvangst van bedreigde diersoorten. Haaien, schilpadden en dolfijnen belanden bijvoorbeeld ook vaak in de netten.

Ook is er sprake van overbevissing. Bovendien wordt er vaak geen rekening gehouden met de mogelijkheid tot voortplanting. Ook hierbij zou je een keurmerk kunnen raadplegen. Hiermee heb je iets meer houvast over of de wilde zalm duurzaam gevangen is. Maar let weer op, een keurmerk zegt je nog lang niet alles over je wilde zalm.

Verschillende keurmerken

Zowel gekweekte zalm als wilde zalm kunnen dus slecht zijn voor het milieu. Toch is er wilde zalm die wel duurzaam gevangen is. Ook zijn er kwekers die hun kweekzalm zo duurzaam mogelijk maken. Om te weten of je vis wel of niet duurzaam is, kun je kijken of je vis een keurmerk bevat. De meest bekende keurmerken voor vis zijn het ASC keurmerk, MSC keurmerk en het Europese Biologisch keurmerk. Laten we beide keurmerken eens wat beter bekijken.

Aquaculture Stewardship Council (ASC)

Aquaculture Stewardship Council ASC

Het ASC keurmerk is een keurmerk dat je ziet bij gekweekte vis. Eind 2013 werd het keurmerk voor het eerst gebruikt voor zalmen. Bij het toekennen van het keurmerk let ASC op drie pijlers, namelijk milieu-impact, arbeidsomstandigheden en relatie met de omgeving. Zo mogen zeezoogdieren, waaronder zeehonden, zeeleeuwen en dolfijnen, niet de dupe worden van de zalmkwekerij. Ook mogen de zalmen geen preventieve antibiotica toegediend krijgen. Het keurmerk wordt toegediend voor drie jaar. Vervolgens vindt er jaarlijks een controle plaats. Na deze drie jaar vervalt het keurmerk en wordt de hele procedure dus opnieuw gestart.

Marine Stewardship Council (MSC)

In tegenstelling tot het ASC keurmerk, gaat het MSC keurmerk voornamelijk over wilde vis, en dus wilde zalm. Om het MSC keurmerk te krijgen, moet er aan 27 verschillende voorwaarden voldaan worden. Deze voorwaarden betreffen drie hoofdthema’s.

Marine Stewardship Council MSC

  1. Als eerste moet er bijvoorbeeld genoeg vis van in de zee zwemmen zodat deze soort zich in stand kan houden. Vandaar dat ieder jaar opnieuw gekeken wordt naar wat een gezonde visstand is.
  2. Als tweede moet de manier waarop er gevist wordt een minimale impact hebben op het milieu. Dit houdt dus in dat er sprake is van een minimale bijvangst en dat de bodem zo min mogelijk lastig gevallen wordt.
  3. Als laatste is het zo dat er afspraken tussen vissers moeten zijn wie waar mag vissen en hoeveel vis er gevangen mag worden. Op deze manier wordt de gezonde visstand beschermd.

Wanneer de visser gemiddeld een 8 scoort voor de 27 voorwaarden en nergens lager scoort dan een 5, kan deze in aanmerking komen voor het MSC keurmerk. Het MSC keurmerk heeft een duur van 5 jaar.

Europese biologisch keurmerk

Europese biologisch keurmerk

Hoewel er diverse biologische keurmerken zijn, is bij ons het Europese Biologische keurmerk veruit het meest bekend. Vis kan het Europese biologische keurmerk krijgen wanneer er geen kunstmatige hormonen in de voeding zitten. Daarnaast mag maximaal 60 % van het voedsel afkomstig zijn van plantaardige producten. Bovendien moet de biodiversiteit zo veel mogelijk in stand gehouden worden. En natuurlijk moeten de negatieve gevolgen voor het milieu beperkt blijven tot het minimum. Bij biologisch voedsel mag wel antibiotica gebruikt worden wanneer er een ziekte uitbreekt. Echter mag de antibiotica maximaal twee keer per jaar toegediend worden.

De richtlijnen voor het Europese Biologische keurmerk worden per land gecontroleerd. De exacte criteria kunnen per land nog wel eens verschillen, aangezien de richtlijnen vrij vaag geformuleerd zijn.

Welke zalm kun je nu het beste kopen?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat, wanneer je de beste keuze wilt maken voor het milieu, je de goedkope kiloknaller zalm het beste links kunt laten liggen. De duurzaamste keuze is waarschijnlijk de wilde zalm met het MSC keurmerk. Als tweede keus komt de zalm met het ASC keurmerk of het Europese Biologische keurmerk.

Volgens de milieu organisatie Greenpeace is er momenteel nog geen echt geloofwaardig keurmerk voor de visserij. Dit geldt voor zowel wild gevangen vis als gekweekte vis. Zo beweert Greenpeace dat de huidige keurmerken onvoldoende doen om de vele uitdagingen waarmee onze oceanen te maken hebben daadwerkelijk aan te pakken. Maar voorlopig zijn deze keurmerken helaas het enige wat we hebben. Mocht je dus toch graag een echt stukje zalm eten, met een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren, dan is alsnog de wilde zalm met het MSC keurmerk je beste keuze.

Natuurlijk is er ook de plantaardige optie. Want naast vele vleesvervangers, zijn bedrijven ook bezig om vervangers te maken voor vis. Zo heeft de Vegan Junkfood Bar een plantaardige zalm, die je kunt vinden in het vriesvak van sommige Jumbo’s. Ook het merk SoFine komt met haar variant van een 100% plantaardige zalm. Wanneer je voor deze varianten kiest, maak je natuurlijk de beste keuze voor het milieu. Dat is pas het echte neusje van de zalm.