Close

Zorgdomotica

Bediening ZorgdomoticaAl eerder schreven we een artikel over domotica. Hierin werd uitgelegd dat het bij domotica erom draait dat verschillende onderdelen van je huis geautomatiseerd worden. Denk hierbij aan het aan- of uitschakelen van verlichting, verwarming, ventilatie of zonwering. Deze verschillende apparaten kun je binnen domotica heel eenvoudig bedienen met behulp van een afstandsbediening of een mobiele app.

Binnen je eigen woning kan domotica je tal van voordelen bieden. Door middel van domotica word het een stuk eenvoudiger om energie te besparen. Dit heeft een positieve uitwerking op je energierekening en het milieu. Ook biedt domotica je meer gemak. Maar biedt naast deze gemakken ook nog vele mogelijkheden voor zorg. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Wat bedoelen we met zorgdomotica?

Voordat we gaan kijken naar hoe domotica van pas kan komen, is het eerst verstandig om duidelijk te maken wat we precies bedoelen met het begrip ‘zorgdomotica’. Waarbij het bij ‘gewone’ domotica draait om het automatiseren van apparatuur thuis of in een ander gebouw, spreekt men van een specifieke zorgdomotica wanneer de geautomatiseerde toepassingen worden gebruik om het leven van hulpbehoevenden of ouderen gemakkelijker te maken. Hierbij moet je ook weer denken aan geautomatiseerde toepassingen binnen een huiselijke omgeving. Dit kan binnen een aangepast woonhuis als binnen een woon-zorginstelling.

5 voordelen van zorgdomotica

Zorgdomotica kunnen vele voordelen bieden waardoor ouderen en hulpbehoevenden langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Hieronder hebben we 5 grote voordelen verder toegelicht.

Voordeel 1: inschatten van zorg op afstand

Het grootste voordeel van zorgdomotica is dat het enige mate van autonomie kan bieden aan mensen die anders vrij weinig dingen zelfstandig zouden kunnen ondernemen. Op deze manier kunnen ouderen bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen. Dit is nodig, omdat de overheid erop hamert dat mensen langer thuis blijven wonen. Op deze manier probeert de overheid de zorg betaalbaar te houden. Maar met behulp van domotica wordt dit ook echt mogelijk.

Dit kan doordat er bijvoorbeeld infrarood of bewegingssensoren zijn geïnstalleerd, vaak gekoppeld aan een camera. Hierdoor wordt het gemakkelijker voor een hulpverlener om in te schatten of er hulp nodig is. Bovendien is het ook mogelijk om een bewegingsmelder te installeren. Deze melder kan vervolgens een signaal sturen naar een zorgverlener wanneer iemand zich al enige tijd niet heeft bewogen.

Dus wanneer iemand eigenlijk wel supervisie en hulp nodig heeft, maar ook nog zelfstandig kan wonen, wordt het door deze toepassingen mogelijk om tijdig de noodzakelijke zorg te bieden, ook wanneer iemand thuis woont.

Voordeel 2: meer gemak en veiligheid bij thuis blijven wonen

Buiten de inschatting voor de benodigde zorg kan domotica het thuis blijven wonen voor ouderen of andere hulpbehoevenden ook een stuk aangenamer maken. Een voorbeeld hiervan is een bedmat, welke een signaal afgeeft wanneer iemand in of uit bed stapt. De bedmat kan gekoppeld worden met andere apparaten. Wanneer de bedmat bijvoorbeeld aan de verlichting gekoppeld is, kunnen de lichten aan- of uitgeschakeld worden, afhankelijk van of de druk op de mat toeneemt of afneemt.

Zo is er gelijk licht wanneer iemand opstaat of hoeft iemand niet weer uit bed te stappen om de lichten uit te doen. Ook zou de bedmat aan een elektrische kookplaat gekoppeld kunnen worden om de kookplaat vervolgens in de dag- of nachtstand te schakelen. Dit kan heel handig zijn, aangezien mensen in het algemeen, maar vooral wanneer we een dagje ouder worden, nog wel eens vergeten om elektrische toestellen uit te schakelen. Het laten branden van elektrische apparatuur vergroot de kans op brand. Het is dus een stuk veiliger wanneer deze automatisch uitgeschakeld kunnen worden.

Voordeel 3: voorkomen van valpartijen

Ook kan zorgdomotica zorgen voor minder valpartijen. Wanneer oudere mensen vallen, kan dit door hun brozere botten of door bloedverdunners vaak ernstige gevolgen hebben. Door de automatisering binnen zorgdomotica is het niet meer nodig om je te verplaatsten naar allerlei drukknoppen. De slimme apparaten kunnen namelijk gemakkelijk aan- of uitgeschakeld worden met behulp van een app of een afstandsbediening.

Doordat er dus minder bewogen hoeft te worden, wordt de kans op valpartijen verkleint. Bovendien zorgen de bewegingssensoren die de lichten aandoen ervoor dat er ‘s nachts wat meer licht is, zodat iemand minder snel zal struikelen in het donker. Zo zie je dat zorgdomotica niet alleen zorgt voor meer gemak, maar ook vooral meer veiligheid.

Ouderen en Zorgdomotica

Voordeel 4: meer kunnen ondanks lichamelijke gebreken

Ook de automatisering van verschillende apparaten kan een oplossing bieden voor mensen met lichamelijke beperkingen. Met behulp van de automatisering wordt het namelijk een stuk gemakkelijker om huishoudelijke taken uit te voeren, zelfs wanneer iemand in eer rolstoel zit.

Voordeel 5: zorg op maat door gemonitorde activiteit

Een ander handig voordeel van zorgdomotica is dat het het leefpatroon van een gebruiker kan vastleggen. Hoelang ligt iemand bijvoorbeeld op bed? Hoe vaak moet iemand naar het toilet? Deze informatie kan erg handig zijn voor zorgverleners. Op basis van deze gegevens kunnen zij namelijk toepasselijk advies bieden voor de gezondheid van deze persoon. Zou de persoon in kwestie bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij meer activiteit? Ook zou dergelijke informatie preventief kunnen werken. Sommige gedragingen zouden namelijk kunnen duiden op onderliggende mankementen. Wanneer dit tijdig opgepikt wordt door een zorgverlener, is de kans groter dat er bijtijds gehandeld kan worden.

Zorgdomotica; prettige en handige tussenstap

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, biedt domotica veel meer dan alleen maar gemak en een manier van verduurzaming. Zeker mensen die behoefte hebben aan zorg, maar eigenlijk nog vrij zelfstandig zijn, zouden veel baadt kunnen hebben bij zorgdomotica. Zo zou zorgdomotica ervoor kunnen zorgen dat:

  • Men zorg krijgt wanneer dit nodig is
  • Het thuis blijven wonen gemakkelijker wordt
  • Meer veiligheid is voor wanneer iemand zelfstandig blijft wonen
  • Er minder valpartijen ontstaan
  • Er meer mogelijk wordt ondanks lichamelijke beperkingen en dat zorg misschien zelfs preventief geboden kan worden

Zorgdomotica zullen steeds meer ingezet moeten worden. Zeker nu de overheid zo sterk probeert om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, wordt het steeds belangrijker om technieken toe te passen waardoor dit op een veilige en verantwoorden manier kan. Zorgdomotica biedt één van deze manieren.