Close

Subsidie Warmtepomp

Wanneer je voornemens bent van je huidige CV-ketel af te stappen en je overweegt een warmtepomp, let dan op! Er is subsidie voor een warmtepomp aan te vragen in de vorm van ISDE subsidie.

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je een warmtepomp aanschaft. De RVO subsidie warmtepomp is aan te vragen in de vorm van ISDE-subsidie, en geldt alleen voor een bestaand gebouw. RVO staat voor ‘Rijksdienst voor ondernemend Nederland’. ISDE staat voor ‘investeringssubsidie duurzame energie’. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Hiervoor kan je de maatregelenlijst van de RVO voor raadplegen. Door de warmtepompen subsidie wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker. Naast subsidie warmtepompen kan je ook ISDE subsidie aanvragen voor zonneboilers en een aansluiting op een warmtenet. Per apparaat heeft de ISDE een andere regeling, zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent voordat je tot aanschaf overgaat.

Warmtepomp subsidie aanvragensubsidie warmtepomp

 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp, water-water warmtepomp, hybride water warmtepomp of warmtepompboiler. Lucht-luchtwarmtepompen, zoals een airco, zijn uitgesloten.
 • Het verwarmingstoestel heeft een nominaal vermogen van ten hoogste 70 kW.
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een product kaart en technische documentatie.
 • De geïnstalleerde warmtepomp moet op de ISDE subsidie lijst van warmtepompen van RVO staan.
 • De warmtepomp moet in Nederland geplaatst worden.
 • De subsidie moet binnen 12 maanden na aanschaf aangevraagd worden.
 • Bij de aanvraag moet bewijs van aanschaf en betaling aangeleverd worden.

Hoogte subsidies warmtepomp

Op een hybride warmtepomp die werkt op buitenlucht, met een vermogen van 5 kW , is €1.500 tot €1.800 subsidie aan te vragen. De aanschaf van dit systeem kost ongeveer €4000,-.
Een volledige lucht/water-warmtepomp werkt net als een hybride systeem op buitenlucht, maar zal de verwarming en ook het warm tapwater volledig voor zijn rekening nemen. De subsidie voor dit type start bij €1.100 voor de ‘lagere’ vermogens. Voor de hogere vermogens zal de subsidie ook hoger zijn. De aanschafprijs van water-water warmtepompen begint bij ongeveer €6.000.

Voor een bodem-warmtepomp start het subsidiebedrag bij €2.500. Voor een pomp met een zeer zuinig A+ of A++ label krijg je €150 of €300 extra subsidie (de ‘label-bonus’). Dit type warmtepompen zie je voornamelijk bij grotere gebouwen of woonwijken. De investeringskosten liggen een stuk hoger, echter is er met dit type warmtepompen ook het meeste vermogen op te wekken.

Voor alle boven genoemde soorten kan je per apparaat het exacte subsidie bedrag vinden op de apparatenlijst van de RVO.

Let op: Per 1 januari 2020 kan je niet meer in aanmerking komen voor warmtepompen subsidies bij nieuwbouwwoningen. Voor dit type woningen gaan ze er al van uit dat ze standaard duurzaam gebouwd worden.

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier verwarmen, koelen en je woning van warm tapwater voorzien. Een warmtepomp kan een aanvulling of alternatief zijn voor de gasgestookte CV ketel, en bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of het grondwater en zet dit met een zeer hoog rendement om in bruikbare warmte voor je woning.

Hiermee bespaar je dus al op je CO2 uitstoot. Het is natuurlijk nog voordeliger als je de stroom voor je warmtepomp op kunt wekken via je eigen zonnepanelen. Een warmtepomp is voornamelijk geschikt als lage temperatuur verwarming met een aanvoertemperatuur van maximaal 50⁰C. In de meeste gevallen is het warmte afgifte systeem vloerverwarming. Dit kunnen echter ook lage temperatuur radiatoren zijn.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp wekt zelf geen warmte op zoals een kachel of CV-ketel. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en verplaatst dit naar de binnenunit. Dit is een heel efficiënt proces: In de gunstigste gevallen gebruik je bijvoorbeeld 1kWh voor het verpompen van de vloeistof waar voor 5kWh warmte in zit opgeslagen. Wanneer je nu ook nog de energie, in dit geval stroom, op wekt via zonnepanelen kan je echt spreken van duurzame energie.

Wanneer we de CO uitstoot van een warmtepomp gaan vergelijken met gas:

 • Met een hybride warmtepomp is dit ongeveer 20% lager.
 • Met een lucht-water warmtepomp is dit ongeveer 30% lager.
 • Met een water-water warmtepomp is dit ongeveer 45% lager.

Wat zijn de vereisten voor een warmtepomp?

Om te zorgen dat het rendement van de warmtepomp hoog blijft, zijn er een aantal vereisten die aan een woning of gebouw gesteld worden. Ten eerste moet de isolatie erg goed zijn. Denk hierbij aan spouwmuren, vloeren, het dak én de kozijnen met ramen. Ten tweede moet er voldoende lage temperatuur afgifte mogelijk zijn in je vloer of wanden. Je gaat immers met een lagere temperatuur verwarmen als met een CV-Ketel.

Voor warm tapwater zul je met een volledige warmtepomp gebruik moeten maken van een buffervat, meestal minimaal 300 of 400 liter groot. Deze grootte heb je nodig om bijvoorbeeld met meerdere personen op dezelfde avond te douchen. De warmtepomp kan namelijk niet als doorstroomverwarmer fungeren. Voor noodgevallen is er meestal wel een elektrisch verwarmingselement gemonteerd in het voorraadvat. Deze dient tevens voor het periodiek opstoken van de boiler ter voorkoming van de legionella bacterie.

Energiebespaarlening

Een groot nadeel, voornamelijk voor particulieren, is dat er pas een beroep op subsidie gedaan kan worden na installatie. De aanschafkosten heb je dan zelf al moeten doen. Voor veel particulieren is een warmtepomp en de daarbij behorende aanpassingen van de woning niet zelf te financieren. Hiervoor is een fonds opgericht waar je een energiebespaarlening kunt afsluiten. Dit is een annuïteiten lening met een zeer lage rente. Je kunt deze alleen gebruiken voor duurzame maatregelen.

Het grote voordeel van deze lening is dat je tussentijds boetevrij af kunt lossen met een minimum van €250 per storting. Heb je de investering gedaan en het subsidie bedrag ontvangen? Dan kan je dit subsidie bedrag meteen aflossen op je energiebespaarlening. Kijk voor alle informatie omtrent een energiebespaarlening om de website van het Nationaal warmtefonds.