Close

Wifi Thermostaat Kopen

 

Nog niet zo lang geleden stuurden we onze verwarming in huis aan met zogenaamde kwik thermostaten. In navolging op deze thermostaten kwamen de elektrische aan-uit thermostaten op de markt. Deze werken heel simpel. Als de ruimte in huis kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de cv-ketel automatisch in.

Als de ruimte in huis warmer is dan de temperatuur instelling op de thermostaat, dan zal de cv-ketel uitschakelen. Verwarmingstechnieken zijn in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Tegenwoordig kunnen we veel meer met slimme thermostaten. Je hoeft er dus niet koud bij te zitten in huis.

Wifi Thermostaat Kopen

Google Nest Learning Thermostat Slimme thermostaat kopen

Google Nest Learning Thermostat – Slimme Thermostaat

  • Slimme thermostaat
  • CV-ketel, vloer- en stadsverwarming
  • Aan/uit, modulerend OpenTherm
  • Geschikt voor alle CV-ketels
  • Op afstand te bedienen met de Nest App
  • Het grote en verlichte scherm geeft de tijd en temperatuur weer en licht op als je binnenkomt
BEKIJK OP BOL
Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat kopen

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart

  • Slimme Thermostaat
  • Geschikt voor type cv-ketel: Aan/Uit
  • Modulerend
  • Bediening via app
  • Zelflerend
BEKIJK OP BOL
Honeywell Round Connected Modulation Thermostaat kopen

Honeywell Round Connected Modulation Thermostaat

  • Slimme thermostaat
  • CV-ketel, vloerverwarming
  • Modulerend OpenTherm
  • Bedien op afstand met je smartphone/tablet.
  • Handig, verlicht uitleesscherm met actuele informatie
  • Past op de bestaande grondplaat van je oude Honeywell Round-thermostaat
BEKIJK OP BOL
Tado Slimme Thermostaat Starterskit

Tado Slimme Thermostaat Starterskit V3+

  • Slimme thermostaat
  • Geschikt voor type cv-ketel: Aan/Uit
  • Modulerend
  • Bediening via app
  • Zelflerend
  • Draadloze verbinding
BEKIJK OP BOL
ANNA Slimme thermostaat Opentherm 24v kopen

ANNA Slimme thermostaat – Opentherm 24v

  • Slimme thermostaat
  • Aan/uit, modulerend OpenTherm
  • Zelf-programmerende thermostaat
  • Bedienen met je smartphon
  • Waarnemen of je thuis bent
  • Zelflerend opwarmen
BEKIJK OP BOL

Wat is de beste slimme thermostaat met WiFi?

Het is tegenwoordig heel normaal dat je slimme apparaten in huis gebruikt. Het biedt grote voordelen vergeleken met ouderwetse apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een intelligente en energiezuinige temperatuur regeling voor je verwarmingsinstallatie evenals het besturen ervan via een telefoon of tablet. Ook is er heel veel data uit te lezen en is je huis een stuk energiezuiniger te verwarmen.

Aangezien de beste slimme thermostaat voor iedere situatie anders kan zijn hebben we dit artikel op onze website geschreven. We hebben onderzoek gedaan naar de eigenschappen van populaire slimme thermostaten en dit verwoord naar een te begrijpen taal. Dit zijn de belangrijkste gegevens die je nodig hebt voordat je een keuze kunt maken.

Wat maakt een ‘slimme thermostaat’ slim?

Een thermostaat heeft een aantal ontwikkelingen doorgaan voordat deze ‘slim’ is geworden. Na de standaard (programmeerbare) aan-uit types, is de ontwikkeling doorgegaan om een betere regeling voor je verwarmingsinstallatie in huis te creëren. Dit wordt ook wel een modulerende regeling genoemd.

De modulerende thermostaat is ook programmeerbaar en zorgt ervoor dat je verwarming niet alleen maar in- en uitgeschakeld kan worden. Deze zorgt ervoor dat bij slechts een beetje warmtevraag in huis de verwarming niet op vol vermogen wordt ingeschakeld. Als de juiste temperatuur in je huis bijna is bereikt zal het vermogen nog iets meer afnemen. Op deze blijft de temperatuur in je woning heel stabiel. Deze regeling zorgt naast een stabiele temperatuur ook voor een energiezuinige verwarming in huis.

Bedienen en programmeren via het internet

Na de modulerende techniek kwam al snel het internet tijdperk. Hiermee is communicatie via een app op een slimme manier mogelijk. ‘Slim’ wil in deze eigenlijk alleen maar zeggen dat het kastje aan de muur ook programmeerbaar is via een netwerk verbinding. Zodoende kun je deze bedienen en programmeren met je smartphone, tablet of PC. Door de gebruiksvriendelijke apps is programmeren een stuk makkelijker geworden als voorheen.

Een ander voordeel van een slimme WiFi thermostaat is dat je veel data kunt terugzien via een app, hij in sommige gevallen ‘zelf-lerend’ is en sommige apparaten ondersteunen zelfs ‘geofencing’. Door middel van geofencing is via de app op je smartphone je locatie bekend. Hiermee kan je de slimme WiFi thermostaat bijvoorbeeld zo instellen dat deze de verwarming inschakelt als je bijna thuis bent van je werkdag.

Waar let je op bij de aankoop van een WiFi thermostaat?

Een slimme thermostaat moet kunnen communiceren met de verwarmingsinstallatie in je huis. Niet iedere verwarmingsinstallatie communiceert via hetzelfde ‘protocol’. Ga eerst op zoek naar de gegevens van je verwarmingssysteem. Toets eerst of je verwarmingsinstallatie via een slimme thermostaat aan te sturen is. Ga dan pas over tot aanschaf. Onderstaan hebben we de meest voorkomende mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Compatibiliteit met OpenTherm

Het zogenaamde OpenTherm protocol is een manier van communiceren tussen een verwarmingsinstallatie en je slimme thermostaat. Tientallen jaren terug had iedere CV-ketel zijn eigen protocol. Dit hield in dat je alleen de meegeleverde apparatuur kon gebruiken op deze verwarmingsinstallatie. Honeywell, een bekend merk in dit wereldje, is zo slim geweest een protocol te maken dat universeel werkt.

Dit protocol hebben ze kosteloos beschikbaar gesteld aan de fabrikanten van cv-ketels. De meeste fabrikanten hebben dit protocol in gebruik genomen. Kijk altijd eerst of je verwarmingsinstallatie en de gewenste slimme thermostaat het OpenTherm protocol ondersteund. Als dit het geval is weet je zeker dat dit optimaal werkt.

Modulerende regeling van slimme thermostaten

De meeste slimme thermostaten kunnen een verwarmingsinstallatie modulerend aansturen. De meeste verwarmingsketels kunnen hier goed mee overweg. Heb je nu nog een aan-uit thermostaat in gebruik? In veel gevallen zul je bij de aanschaf van een (slimme) modulerende thermostaat de thermostaatkabel in je ketel op een andere aansluiting moeten zetten. De slimme thermostaat kan dan de ketel modulerend aansturen. De modulerende regeling zorgt ervoor dat je ketel niet onnodig op vol vermogen inschakelt. Hierdoor bespaar je al flink op je energiekosten.

‘Zelf-lerende’ regeling

Techniek wordt steeds slimmer. Aan de hand van je leefgedrag kan een slimme thermostaat je voorkeuren leren kennen. Zodoende weet de slimme thermostaat bijvoorbeeld wanneer je thuis komt of juist van huis vertrekt. Na een tijdje kennis met je te hebben gemaakt zal deze zelf het meest optimaal je woning verwarmen. Deze regeling werkt het beste als je bijvoorbeeld vaste werktijden en slaaptijden hebt. Uiteraard is de zelflerende functie ook uit te schakelen.

Waarom gebruik van bewegingsdetectie?

De slimme thermostaat is voorzien van meerdere sensoren zodat deze weet in welke ruimte zich iemand bevindt. Aan de hand van deze gegevens zal de WiFi thermostaat ervoor zorgen dat het vooraf ingestelde verwarmingsprogramma wordt ingeschakeld.

Werken met een zogenaamde zone regeling

Wanneer je per ruimte een programma wilt invoeren kan je werken met de zogenaamde zone regeling. In iedere ruimte wordt een slimme thermostaatknop gemonteerd. Deze meten de ruimtetemperatuur en kunnen per ruimte de temperatuur regelen. Zodoende vergeet je niet om een radiator dicht te draaien op een slaapkamer en heb je een energiezuinige regeling.

Ondersteuning van Geofencing techniek

De slimme thermostaat communiceert ‘slim’ met je smartphone. Indien je slimme thermostaat geofencing ondersteund kan je de verwarmingsinstallatie laten aansturen door je aanwezigheid. De locatie van je smartphone zal dan aangeven wanneer de verwarming aan staat. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de verwarming inschakelt zodra je na een (onregelmatige) werkdag binnen een straal van 5 km van je woning bent. Uiteraard is het ook mogelijk dat dit andersom werkt. Indien je 5 km van je woning vandaan bent zal deze de warmtevraag dan uitschakelen. Via geofencing zal de temperatuur in je woning altijd behaaglijk zijn als je thuis komt.

Ondersteuning door middel van IFTT

Als de slimme thermostaat IFTT ondersteund, dan is het mogelijk deze te koppelen aan andere domotica systemen of aan je smart home. Dit gebeurd dan door middel van een eenvoudige programmeertool. Als voorbeeld kan een thermostaat dan communiceren met in innovatieve Philips Hue systeem. Deze zal dan naar wens de verwarming én verlichting in- of uitschakelen.

Voordelen van draadloze slimme thermostaten

Plaatsingsvrijheid

Het grote voordeel van een WiFi thermostaat is dat je deze kunt plaatsen in de ruimten waar je wilt. Indien je bijvoorbeeld een hout- of gaskachel stookt kan het voorkomen dat het in de woonkamer behaaglijk warm is, maar in de keuken erg koud. Plaats de slimme thermostaat dan in de keuken en stel hier de gewenste temperatuur in.

Zodoende regelt de slimme thermostaat de keuken naar de juiste temperatuur en de kachel regelt de temperatuur in de woonkamer. Het is wel van belang dat in de woonkamer de radiatorknoppen gesloten zijn. WiFi Thermostaten zijn compatibel Google Assistant, Alexa, Apple HomeKit en IFTTT.

Wat zijn de nadelen van een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat heeft veel voordelen, vooral in het gebruikersgemak om de temperatuur in je huis te regelen. Toch zijn er ook enkele nadelen te benoemen.

Besparing en gebruiksgemak

Een besparing is niet te garanderen. Door de vele instellingen komt het vaak voor dat dit niet optimaal gebeurd. Discipline zal nieuwe apparatuur je niet geven. Wel gebruiksgemak. Je zult zelf bewust moeten omgaan met de instellingen zoals je dit ook met een aan-uit thermostaat gewend was.

De aanschafkosten van een slimme thermostaat

De aanschafkosten liggen een stuk hoger dan een traditionele thermostaat. Indien je een slimme thermostaat optimaal benut zal je deze kosten wel terugverdienen. Naast een kleine besparing zorgt deze voornamelijk voor veel gebruiksgemak en deze ‘luxe’ heeft een prijskaartje.

Data opslag lokaal of online?

De data opslag kan lokaal of online gebeuren. Stel je hoge eisen aan je privacy? Dan is het verstandig ook hier goed naar te kijken. Alle informatie betreffende je woongewoonten worden namelijk (online) opgeslagen. In geval van een datalek kan dit gevolgen hebben met betrekking tot gevoelige informatie.

Wat zijn de kosten van een slimme thermostaat?

Ben je voornemens een slimme WiFi thermostaat aan te schaffen dan kun je te maken krijgen met 2 type kosten. Een aanschafprijs en een abonnementsprijs. Sommige slimme thermostaten hebben alleen een aanschafprijs. Je koopt dan de thermostaat en deze wordt volledig je eigendom. De kosten voor een slimme thermostaat liggen dan vaak tussen de €230 en €290.

Een andere mogelijkheid is dat je een slimme thermostaat koopt en je hier ook nog een abonnement op af moet sluiten. Je betaald dan eenmalig een aanschafbedrag en betaald maandelijks abonnementskosten voor updates en andere extra diensten.

De laatste variant is dat je een slimme thermostaat ‘krijgt’ bij het afsluiten van je energiecontract. Gedurende de periode dat je van de diensten van deze leverancier gebruik maakt heb je de thermostaat, met bijbehorende app, in bruikleen. Zeg je het contract op na een bepaalde periode? Dan zul je de slimme thermostaat weer in moeten leveren.

Naast thermostaten kun je bij sommige merken ook accessoires aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan slimme rookmelders of slimme stekkers. Deze kan je dan ook inzien of bedienen via de slimme thermostaat of de bijbehorende applicatie.

Installatie van een slimme thermostaat

In sommige gevallen koop of leen je een slimme thermostaat, waardoor de installatie al inbegrepen is. In andere gevallen betaal je hier extra geld voor, terwijl je deze klus vaak ook zelf uit kan voeren. Afhankelijk van het systeem zijn er enkele opties:

Direct aansluiten op de CV ketel middels de bestaande draad. Let er wel op dat de draden goed zijn aangesloten in je CV ketel. Een aan-uit contact zit anders aangesloten dan een modulerend contact. Haal bij het aansluiten altijd de stekker uit het stopcontact zodat je geen onveilige situatie creëert.

Een ketelmodule plaatsen. Deze wordt vaak nabij de cv-ketel geplaatst. Haal de bestaande thermostaat aansluiting in de cv ketel los. Plaats deze op de ketelmodule. Via de ketelmodule gaan nu twee aparte draden naar je ketel. Sluit deze aan. Plaats de slimme thermostaat zelf op de plek van de oude en sluit de twee draden aan. Haal bij het aansluiten altijd de stekker uit het stopcontact zodat je geen onveilige situatie creëert. De instellingen voor het netwerk alsmede de installatie van de app vind je terug in de handleiding. Na installatie kan je je verwarming slim bedienen.

Vloerverwarming en een slimme thermostaat

Vloerverwarming kan op meerdere systemen aangesloten worden. Denk bijvoorbeeld aan cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming. Vaak werken aparte ruimtes in huis hier als zones. Iedere zone kan zijn eigen temperatuur instelling hebben. De thermostaat die je hier het beste kunt gebruiken is dus afhankelijk van de aansturing van je vloerverwarming. We lichten de meest voorkomende situaties toe:

De vloerverwarming wordt centraal geregeld vanuit 1 punt in huis. Indien de vloerverwarming vanaf één centraal punt wordt geregeld is het vaak mogelijk om een slimme thermostaat te gebruiken. Hiermee stuur je het verwarmingssysteem aan en de verdeler op het centrale punt zal de warmte in huis spreiden op de normale manier.

Is de vloerverwarming voorzien van een radiatorknop? In dat geval kun je kiezen voor een slimme radiatorthermostaat. Indien je één of meerdere radiatorthermostaten plaatst op de vloerverwarming verdeler komt er per slimme radiatorknop een thermostaat in de betreffende ruimte in huis te hangen. Op deze manier kun je per ruimte in huis de temperatuur instellen. Afhankelijk per systeem vindt de bediening in deze ruimte via een app plaats.

Wanneer je woning is voorzien van een warmtepomp is het niet altijd mogelijk om met een slimme thermostaat te werken. De basisregel hierin is dat de koelfunctie van je warmtepomp niet goed zal werken. Je kunt dan beter de originele thermostaat blijven gebruiken. Informeer dus eerst bij de fabrikant of het mogelijk is om af te wijken van de originele apparatuur.