Close

Collageen

Een mooie, strakke en gladde huid en dan het liefst zonder oneffenheden of roodheid: dat lijkt het schoonheidsideaal te zijn. Helaas is dat niet of niet meer voor iedereen weggelegd. Of althans, op een natuurlijke wijze. Natuurlijk zijn er allerlei manieren waarmee je oneffenheden of tekenen van ouderdom zou kunnen verbloemen. De mogelijkheden beslaan het gehele spectrum van make-up tot plastische chirurgie.

Maar wat nu als er een middeltje was waarmee je je huid op een natuurlijke manier mooi kunt houden van binnenuit? Dat is wat collageen lijkt te beloven. Daarnaast zou collageen ook andere delen van je lichaam, waaronder je haren en je gewrichten, ten goede komen. Maar werkt het ook echt? En wat is collageen dan precies? Dat lees je in dit artikel.

Top Producten Collageen

Happy Older Multicollageen

Happy Older multi collageen

Collageen is een lichaamseigen stof en komt o.a. voor in: Type I en V komen het meest voor in de huid, het bindweefsel, ligamenten (o.a. kniebanden), bloedvaten en de pezen Type II en X komt voor in kraakbeen, de tussenwervelschijven, ribben Type III vinden we ook in de huid, beenmerg en de gewrichtsvloeistof tussen de gewrichten Type V komt voor in het kraakbeen, haar en nagels.

  • Deze poeder is een collageenmix van alle types
  • 1 x daags 1 maatschep poeder in een water, thee, koffie, smoothie of bouillon oplossen
BEKIJK PRIJS
Orangefit Collageen Booster

Orangefit Collageen Booster

Orangefit Collageen Booster bevat een unieke combinatie van onder andere hyaluronan, aminozuren, B vitamines, vitamine C en zink.

  • Gemaakt van plantaardige ingrediënten
  • Vegan-friendly
  • Orangefit Collageen Booster stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen.
  • Dankzij de handige poedervorm voeg je het gemakkelijk toe aan je shake, smoothie, thee, yoghurt of fruitsapje!
BEKIJK PRIJS
Holland Rose Collageen Peptiden

Holland Rose Collageen Peptiden

Holland Rose Collageen Type 1 en 3 bevat zowel vitamine C als hyaluronzuur, dat bijdraagt aan de versterking van de huid via collageenvorming. Het draagt ook bij aan sterke tanden en botten, waardoor het een goede keuze is voor het behoud van de algehele gezondheid.

  • Geschikt voor: Non-GM, Glutenvrij, Halal, Melk- en Lactosevrij, Sojavrij
  • Mix 1 scoop (5g) met 100ml water en mix dit goed door elkaar
BEKIJK PRIJS

Wat is collageen ?

Collageen is een eiwit in ons lichaam welke bestaat uit 18 aminozuren. Het is een eiwit welke je lichaam zelf kan aanmaken. Zo’n 30 tot 40 van de eiwitten in je lichaam bestaan uit collageen. Hiermee is collageen dan ook het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Zo bestaan je botten, pezen, kraakbeen en tanden voor een groot deel uit collageen.

Waar is collageen goed voor?

Wat doet collageen met je huid?

Wanneer je al eens van collageen gehoord hebt, zul je het hoogstwaarschijnlijk voornamelijk met huid associëren. Dat is ook niet zo heel vreemd, want collageen is met haar 70 % het hoofdbestanddeel van bindweefsel van de huid in mensen. Collageen is met name verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt voldoende collageen gemaakt om je huid jong, stevig en soepel te houden. Ten minste, als je zelf ook nog jong bent. Het zit namelijk zo dat je na je 25e levensjaar steeds minder collageen aanmaakt. Als gevolg veroudert je huid en ontstaan er rimpels. Ook wordt de huid slapper en hebben effecten van buiten af een grotere invloed.

collageen goed voor huid

Wat doet collageen voor je nagels?

Misschien wat minder bekent, maar collageen heeft ook haar uitwerking op je nagels. Zo is uit onderzoek gebleken dat collageen de conditie van je nagels aanzienlijk kan verbeteren. Zo zouden je nagels onder andere sneller groeien en minder breuken vertonen. Ook zou de inname van collageen ervoor zorgen dat je nagels minder broos zijn.

Wat doet collageen voor je haren?

Naast huid en nagels, heeft ook je haar baat bij collageen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat collageen een essentiële rol speelt bij de aanmaak van haarfollikels, oftewel je haarzakjes. Zo zouden de haarzakjes sneller herstellen door collageen. Ook zou collageen nog op een andere manier je haar ten goede komen. Herinner je je nog dat collageen 18 verschillende aminozuren bevat? Eén daarvan glycine. Deze stof kan ervoor zorgen dat je haargroei van binnenuit gestimuleerd wordt.

Wat doet collageen voor je gewrichten?

Collageen kan ook een verbetering bieden als het gaat om functionele eigenschappen van je lichaam. Neem bijvoorbeeld je gewrichten. Het eiwit is namelijk ook verantwoordelijk voor de vorming, behoud en herstel van je gewrichten en pezen. Helaas is natuurlijke slijtage aan je gewrichten niet te voorkomen. Dat gezegd hebbende, kun je natuurlijk wel je best doen om de slijtage zo klein mogelijk te houden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door je lichaam extra collageen te gunnen.

Wat stimuleert de aanmaak van collageen?

Collageen is dus een eiwit welke je lichaam zelf kan aanmaken. Vanaf je 25ste neemt je collageen productie helaas af. Sommige studies tonen zelfs aan dat deelnemers over de 50 jaar helemaal geen collageen meer aanmaken. Maar met de juiste voeding kun je de aanmaak van collageen enigszins stimuleren. Voordat collageen namelijk geproduceerd kan worden, moet eerst de zogenaamde “pro-collageen” gemaakt worden. Om dit pro-collageen te kunnen maken heeft je lichaam verschillende stoffen nodig.

Koper

Koper is een mineraal. Van nature komt het veel voor in producten zoals sesamzaad, cashewnoten en linzen. Maar ook cacaopoeder en orgaanvlees blijken rijk te zijn in koper.

Glycine

Glycine is een aminozuur. Vandaar dat het vooral te vinden is in voeding met veel eiwitten. Denk hierbij aan vlees, vis, kaas, bouillon van botten en gelatine.

Proline

Ook proline is een aminozuur. Het komt voor onder anderen voor in zuivelproducten. Maar ook paddenstoelen, kool en asperges bevatten behoorlijk wat proline.

Vitamine C

Tot slot is ook vitamine C een cruciaal ingrediënt voor de aanmaak van collageen. Waarschijnlijk weet je wel dat vitamine C vooral veel voorkomt in bepaalde groentes en fruit. Vooral superfoods zoals goji bessen en Green Juice zijn ontzettend goede bronnen.

Wat remt de aanmaak van collageen?

Hierboven hebben we het gehad over de dingen die je kunt doen om de aanmaak van collageen enigszins te stimuleren. Maar er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen wanneer je de aanmaak van collageen wilt stimuleren. Zo kan blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat er minder collageen aangemaakt wordt. Dit is te wijten aan de schadelijke uv-stralen. Ook is roken niet al te verstandig aangezien nicotine vitamine C afbreekt.

remt aanmaak van collageen

Waarom collageen gebruiken?

Aangezien de collageen afname begint na je 25e levensjaar, zou je ervoor kunnen kiezen om extra collageen binnen te krijgen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om bepaalde dingen te eten en bepaalde dingen te laten. Maar je kunt er ook voor kiezen om collageen aan te vullen met behulp van supplementen. Zeker aangezien glycine voornamelijk voorkomt in dierlijke producten kan het handig zijn om te kiezen voor een (plantaardig) collageen supplement.

Wat is de beste collageen?

Als je kiest voor een collageen supplement, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je de beste te pakken hebt. Maar collageen supplementen komen in verschillende vormen voor. Zo heb je tabletten en poeder van collageen. Bij de meeste tabletten of capsules is het echter zo dat ze maar 600 mg bevatten. Echter is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen zo’n 10 gram per dag. Je zult dus behoorlijk wat collageen capsules of tabletten op een dag moeten innemen wanneer je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wilt voldoen. Maar met collageen poeder kun je echter gelijk 10 gram afmeten. Hierdoor krijg je in één keer simpelweg je dagelijkse behoefte binnen.

Bovendien is het zo dat collageen poeder vaak gehydrolyseerd collageen betreft. Gehydrolyseerd collageen is afgebroken in kleinere deeltjes. Als gevolg hiervan wordt collageen poeder een stuk sneller in je bloed opgenomen. Ook is het zo dat het poeder vrij gemakkelijk in te nemen is. Zo kun je eenvoudigweg een schepje door een glas water roeren. Maar ook in je yoghurt, koffie of thee kun je een schepje toen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om wat door de soep te roeren. Maar het allerbeste wat je kunt doen is waarschijnlijk een smoothie van maken. Hierdoor krijg je gelijk ook allerlei vitamines en mineralen binnen welke de opname van collageen bevorderen.

Kritische kanttekening voor het effect van collageen of je huid

Collageen producten lijken dus een sprookje te zijn. Het zorgt er namelijk voor dat onze huid jong en soepel blijft. Helaas gelooft niet iedereen in het mooie spiegelbeeld dat collageen supplementen je voorhouden. Er is namelijk nog niet wetenschappelijk vastgesteld dat het consumeren van collageen ook daadwerkelijk voordelen heeft voor de huid. Volgens dermatoloog Adam Friedly zou collageen gewoon verteerd worden in het maag-darmkanaal. Je huid zou er volgens hem dus niks aan hebben.

Andere onderzoeken tonen juist wel positieve resultaten van collageen wat betreft een vermindering van rimpels en droogheid van de huid (Proksch et al., 2013). Bovendien is er ook een wetenschappelijk onderzoek waaruit naar voren komt dat artrose en andere gewrichtspijn verlicht kan worden door collageen (Bello and Oesser, 2006). Het onderzoek is nog jong en schaars en we hebben dus nog veel meer onderzoeken nodig om ontegenzeggelijk bewijs te leveren voor de voordelen van collageen. Dat gezegd hebbende kun je altijd uittesten welke voordelen van collageensupplementen je zelf ervaart.

Referenties

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion22(11), 2221–2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin pharmacology and physiology27(3), 113-119.