Close

Supplementen kopen

Het is eigenlijk vrij normaal geworden om allerlei supplementen te slikken. Waar sommigen genoegen nemen met een specifiek supplement of simpele multivitaminen, hebben anderen thuis hele keukenkastjes alleen maar gewijd aan supplementen. Maar wanneer spreken we nu specifiek van een supplement? Wat kun je nu het beste nemen? Tja, dat is natuurlijk heel persoonlijk. In dit artikel gaan we ons eens verdiepen in een aantal “supplementen”.

 

Populaire supplementen

Davitamon Kinderen Vitamine D

Davitamon Vitamine D Kinderen

Davitamon Vitamine D Kind Smelttabletten zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Bij kinderen in de groei vindt namelijk de opbouw van botten en tanden in een veel sneller tempo plaats dan na die tijd. En daar is vitamine D bij nodig. Davitamon Vitamine D Kind voorziet in 200% van de ADH vitamine D.

 • Gemakkelijk toe te dienen
 • Citroensmaak
 • Zonder conserveringsmiddelen
BEKIJK PRIJS
Golden Naturals Magnesium Citraat

Golden Naturals Magnesium Citraat 400 mg (180 veganistische tabletten)

Magnesium is een van de belangrijkste elementen in ons lichaam, het stuurt meer dan 600 biochemische reacties aan. Het is ook goed om vermoeidheid tegen te gaan en een gezond energieniveau te behouden. Magnesium is te vinden in Golden Naturals Magnesium Citraat 400 mg tabletten - deze zuivere magnesiumcitraten worden razendsnel door uw lichaam opgenomen!

BEKIJK PRIJS
Lucovitaal Chlorella en Spirulina

Lucovitaal Chlorella Spirulina

Lucovitaal Chlorella Spirulina geeft meer energie, bevordert de ontgifting van het lichaam en helpt extra energie te geven. Het is een geschikte keuze voor vegetariërs. Het vrij is van conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

BEKIJK PRIJS
Lucovitaal Levertraan

Lucovitaal Levertraan capsules Vitamine A en D

 • Lucovitaal levertraan capsules zijn rijk aan vitamine A, vitamine D en vetzuren
 • 415 mg levertraan per capsule
 • Eenmaal daags 1 capsule met water innemen
 • Niet geschikt voor veganisten
BEKIJK PRIJS
Lucovitaal Super Visolie Omega 3

Lucovitaal Super Visolie Omega 3

 • Capsulevorm
 • Hoge concentratie omega 3 en vitamine E
 • DHA is bij een dagelijkse inname van 250 mg, goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen
 • 1204 mg hoog geconcentreerde, gezuiverde Omega 3 & 320 mg Omega 6
 • Rijke bron van EPA en DHA, dit draagt bij aan de normale werking van het hart
BEKIJK PRIJS
green juice

Nutribites Green Juice

Haal dagelijks belangrijke voedingsstoffen uit de beste superfoods, groenten, fruitsoorten, kruiden, groene thee en probiotica. Nutribites Green Juice is makkelijk in gebruik en helpt je om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen uit 31 verschillende soorten groente, fruit, superfoods, kruiden, probiotica en mineraalrijke algen.

BEKIJK PRIJS
Royal Green Spirulina

Royal Green Spirulina

Spirulina blijkt meer dan 90 actieve ingrediënten te bevatten waaronder vitaminen, mineralen en aminozuren die cruciaal zijn voor onze gezondheid. Sommige van deze ingrediënten zijn vitamine B12 of Riboflavine dat je lichaam scherp houdt, Beta Caroteen en Chlorofyl - beide helpen gezonde cellen te behouden.

BEKIJK PRIJS

Wat zijn supplementen?

Het woord “supplement” betekent letterlijk “aanvulling”. Supplementen worden daarom vaker specifiek aangeduid met de term “voedingssupplementen”. Ze vormen namelijk een aanvulling op je dagelijkse voeding. Want als je iedere dag gebalanceerd en gezond zou eten, zou je in principe alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Dat neemt niet weg dat speciale groepen mensen echt baat kunnen hebben bij voedingssupplementen. Neem bijvoorbeeld vitamine D. Vrij veel groepen mensen, waaronder ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen, krijgen over het algemeen onvoldoende binnen. Voor hen kan het dus gunstig zijn om een dergelijk supplement te gebruiken.

Supplementen komen in verschillende vormen voor. Zo bestaan er pillen of capsules, druppels, poeders, drankjes, gummies, bruistabletten en kauwtabletten. In principe kunnen we de voedingssupplementen onderverdelen in vier verschillende soorten categorieën.

Enkelvoudige vitaminesupplementen

De naam spreekt eigen al voor zich. Vitaminesupplementen die binnen deze categorie vallen, bevatten slechts één type vitamine. Bijna alle vitamines en mineralen zijn vandaag de dag wel enkelvoudig verkrijgbaar. Op deze manier kun je dus exact bepalen welke vitamines en mineralen je extra neemt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je van een bepaalde vitamine of mineraal te veel binnenkrijgt.

Gecombineerde vitaminesupplementen

Vitamines of mineralen uit deze categorie zijn vaak gecombineerd met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden wanneer de vitamines of mineralen ervoor zorgen dat ze beter opgenomen worden of elkaar versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan calcium en vitamine D. Maar ook een vitamine B complex, waar dus meerdere B vitamines inzitten, is een goed voorbeeld hiervan.

Multivitamines

Multivitamines bevatten de belangrijkste vitamines en mineralen. De hoeveelheid van elke vitamine is afgestemd op de behoefte van een “gemiddeld” persoon. Het gaat hier dus om een complete aanvulling op je dagelijkse behoefte.

Overige supplementen

Tot slot hebben we nog een soort restcategorie. In deze categorie vind je geen vitamines of mineralen, maar andere voedingssupplementen. Denk hierbij aan kurkuma of levertraan.

Wat zit er in supplementen

Wat zit er in supplementen?

In de meeste supplementen zitten industrieel geproduceerde of synthetische vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Ze hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die in je eten en drinken zitten. Wel is het zo dat, in de meeste gevallen, de voedingsstoffen veel beter door het lichaam opgenomen worden wanneer je ze in pil-vorm binnenkrijgt dan wanneer je lichaam de voedingsstoffen uit je voedsel moet halen.

Neem bijvoorbeeld vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Hiervan is de opname uit je voeding zo’n 30% tot 50% lager dan wanneer je synthetisch foliumzuur (ook wel PMG genoemd), zou nemen.

Naast de synthetische en industrieel geproduceerde stoffen, zijn er ook supplementen met natuurlijke stoffen. Deze komen vaak uit de “overige” categorie. Zo bevatten maca, spirulina en levertraan natuurlijke stoffen, al zijn ze misschien iets geconcentreerder dan wanneer je ze zo zou eten.

Ook bevatten supplementen vaak hulpstoffen. Deze stoffen zorgen er onder andere voor dat de supplementen langer houdbaar blijven. Ook worden ze gebruikt als vulmiddel of voor de smaak en de geur.

Welke supplementen waarvoor gebruiken?

Ondanks het feit dat synthetische bioactieve stoffen, vitamines en mineralen beter door het lichaam worden opgenomen, is het zo dat je in principe voldoende vitamines en mineralen binnen zou krijgen wanneer je gezond, gebalanceerd en gevarieerd eet. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel speciale groepen die wat extra’s nodig hebben. Zeker wanneer uit een bloedonderzoek blijkt dat je een bepaald tekort hebt, is het verstandig om dit tekort aan te vullen met een supplement.

Ervaar je geen klachten? Overweeg dan of je wel echt behoefte hebt aan extra vitamines of mineralen, of dat je huidige voedingspatroon je voldoende biedt.

Welke supplementen gebruiken vrouwen?

In Nederland gebruikt ongeveer 64% van alle vrouwen één of meerdere supplementen als aanvulling op hun reguliere voeding. Er zijn een aantal vitamines en mineralen die extra ingenomen worden door vrouwen. Vooral vitamine D is erg populair. Dat is ook niet heel vreemd, want eigenlijk is het verstandig voor iedereen om wat extra in te nemen als je overdag niet veel in de zon komt.

En aangezien het in Nederland in de winter vrij lastig kan zijn om de zon te zien, is het verstandig om wat extra vitamine D te nemen. Een vitamine D tekort zul je waarschijnlijk graag willen voorkomen. Je weerstand, botten en spieren kunnen onder andere te leiden hebben onder een vitamine D tekort.

Ook magnesium is een vrij populair supplement onder vrouwen. Magnesium is essentieel voor allerlei processen in je lichaam. Het komt niet vaak voor dat iemand een magnesium tekort heeft. Vandaar dat het verstandig is om eerst contact op te nemen met je huisarts als je een magnesium tekort vermoedt, voordat je extra in gaat nemen.

Ook vitamine C een erg populair supplement onder vrouwen. Aangezien het lang niet iedereen lukt om voldoende groenten en fruit te eten, kan een vitamine C supplement een waardevol aanvulling zijn op je voedingspatroon. Vitamine C helpt je namelijk om de strijd aan te gaan met vrije radicalen. Ook helpt het je lichaam om energie aan te maken. Overigens zit er ook veel vitamine C in Green Juice en goji bessen.

Tot slot zijn ook multivitaminen en multimineralen niet weg te denken van deze lijst. Aangezien multivitaminen of multimineralen alle essentiële vitamines of mineralen bevatten, kan het goed gebruikt worden om voedingsstoftekorten te voorkomen.

supplementen vrouwen

Welk supplement voor gezonde gewrichten?

Waarschijnlijk denk je pas aan wat je kunt doen om de gezondheid te verbeteren wanneer je er last van hebt. Toch zou je er goed aan doen om hieraan te denken voordat je klachten ervaart. Gelukkig zijn er enkele voedingstoffen die de gezondheid van je gewrichten kunnen ondersteunen. Zo voorkomt glucosamine bijvoorbeeld dat je botten tegen elkaar wrijven. Het extra innemen van glucosamine, met name glucosaminesulfaat, zou onder andere een beschermd effect kunnen hebben op de gezondheid van je kniegewricht.

Ook chrondroïtine zou goed zijn voor je gewrichten. Zo zou het kunnen helpen om de afbraak van kraakbeen, bijvoorbeeld als gevolg van artrose, te voorkomen. Het kan ook stijfheid en pijn bij artrose voorkomen.

Methylsulfonylmethaan, oftewel MSM, is een stof welke van nature voorkomt in groente en fruit, granen, dieren en mensen. Er zijn een handjevol onderzoeken waarvan de resultaten lijken aan te tonen dat de consumptie van MSM ervoor kan zorgen dat je minder schade hebt aan spieren nadat je je hebt ingespannen.

En dan is er nog een voedingssupplement welke goed zou zijn voor je gewrichten waar je waarschijnlijk wel van gehoord hebt. Dat is omega 3. Vooral de omega 3 vetzuren DHA en EPA zouden een ontstekingsremmende werking hebben. Dat is goed nieuws voor je gewrichten. Zo zou omega 3 een uitstekend hulpmiddel zijn om je voor te bereiden op je training, de effectiviteit van je training te verbeteren, het herstel van je spieren te ondersteunen en blessures te voorkomen.

Welke supplementen zijn goed voor de huid?

Ook voor het behouden van een gezonde en mooie huid kun je vitamines of andere voedingsstoffen tot je nemen. Vooral collageen is hiervoor super populair. Collageen is een eiwit welke veel voorkomt in onze huid, haren en nagels. In je huid is het voornamelijk verantwoordelijk voor de elasticiteit.

Vitamine A zou er ook voor zorgen dat je huid minder snel veroudert. Dit komt doordat vitamine A ervoor zou zorgen dat de cel omzet verhoogd wordt en het aantal nieuwe cellen verbeterd. Aangezien je lichaam zelf geen vitamine A aanmaakt en je dit dus uit je voeding moet halen, kan een dergelijk supplement vrij handig zijn wanneer je weet dat je te weinig eten met vitamine A consumeert.

Wil je niet zozeer des strijd aangaan met het onvermijdelijke verouderingsproces, maar liever iets doen om pigmentatie, rosacea en vlekken in de huid tegengaan? Dan kun je je toevlucht nemen tot vitamine B3. Ook zou vitamine B3 kunnen helpen om klachten van acne te verminderen en je huid in zijn geheel gezond te houden. Een andere B vitamine welke goed zou zijn voor je huid is vitamine B5. Het zou ervoor zorgen dat je huid gehydrateerd blijft.

Wie ernstig last heeft van een droge en doffe huid doet er goed aan om voor extra vitamine E te zorgen. Vitamine E hydrateert, vermindert ontstekingen en kalmeert de huid.

Tot slot is er nog zink. Zink zou vooral goed zijn om acne te verminderen. Het helpt namelijk om ontstekinkjes en irritaties aan de huid te verminderen. Ook zorgt zink ervoor dat wondjes sneller genezen.

Welke supplementen zijn goed voor veganisten?

Voor veganisten geldt, net als bij alle andere groepen mensen, dat het niet per se nodig is om supplementen te nemen, zo lang ze maar gezond en gebalanceerd eten. De grote uitzondering hierop is vitamine B12. Meer en meer mensen hebben een tekort aan B12. Dat zijn lang niet alleen maar veganisten. Maar plantaardige voeding bevat, van nature, geen B12. Wanneer je een tekort aan B12 hebt, kan dit zorgen voor zenuwschade.

Ook vitamine D en de omega 3 vetzuren DHA en EPA komen van nature vrijwel alleen maar in dierlijke producten voor. Gelukkig zijn er ook supplementen hiervan te verkrijgen. Het is echter wel verstandig om even te controleren of deze geschikt zijn voor veganisten.

Een ijzertekort is ook iets wat je vaker ziet bij mensen die geen dierlijke producten eten. Voordat je hier zelf iets aan gaat doen, is het verstandig om dit eerst te laten checken door een arts. Want te veel ijzer is ook allesbehalve goed voor je.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een veganistische multivitaminen te nemen. Hiermee krijg je in één klap alle vitamines en mineralen binnen waar je als veganist extra risico op tekorten op loopt. Let er wel op dat de dosering van bepaalde vitamines niet te hoog is.

supplementen voor ouderen

Welke supplementen kunnen ouderen het beste gebruiken?

Wanneer je ouder wordt, gebeurt er ontzettend veel met je lichaam. Zo verander er bijvoorbeeld heel wat wat betreft je botdichtheid. Daarom wordt ook ouderen aangeraden om extra vitamine D te nemen. Dat is niet alleen voor de botten, maar ook voor het behoud van spierkracht en een goede weerstand.

Ook magnesium en zink dragen bij aan het in stand houden van de botten. Vandaar dat deze mineralen, net als calcium, ook erg gunstig kunnen zijn voor ouderen.

Wanneer je ouder wordt, kan het ook zo zijn dat je minder goed in staat bent om vitamine B12 op te nemen. Vermoed je een B12 tekort? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan beoordelen of een supplement voldoende is om het tekort aan te vullen.

Tot slot zien we dat ook de omega 3 vetzuren EPA en DHA voor ouderen van belang zijn. Deze vetzuren ondersteunen namelijk de werking van het hart. Let dus ook goed op de hoeveelheid omega 3 die je neemt.

Welke supplementen zijn gevaarlijk?

Aangezien voedingssupplementen zoveel voordelen kunnen hebben, lijk het misschien verstandig om preventief al allerlei extra vitamines en mineralen tot je te nemen. Maar dit is echter ten zeerste af te raden. Het langdurig slikken van extra vitamines en mineralen kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt doordat er een behoorlijk aantal voedingssupplementen op de markt zijn welke een hogere dosis bevatten dan de maximale aanvaardbare bovengrens van inname.

Vooral bij A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, ijzer jodium, koper, selenium en zink is het verstandig om extra op te letten. Het is aan te raden om niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een bepaalde vitamine of mineraal tot je te nemen. Deze informatie vind je op het etiket van het supplement.